Naša čreva s svojo veliko površino pribl. 400 m² predstavljajo največji mejni prostor za zunanji svet. Tukaj poteka absorpcija hrane, ki jo potrebujemo za življenje. Vse, kar želi vstopiti v naše telo, je treba strogo nadzorovati.

 

Zato bomo v črevesju našli 80 % svojih imunskih celic, ki nas bodo podpirale vedno, kadar bo to potrebno, da ostanemo zdravi.

 

Kakšna je vloga črevesno-imunskega sistema v našem sistemu in kako vpliva na naše zdravje?

 

Na tretji plasti zaščitne ravni črevesa obstaja veliko različnih imunskih celic, kot so na primer makrofagi, naravne celice ubijalci ali celice, ki proizvajajo protitelesa.

 

 

Te imunske celice najdemo v veznem tkivu črevesne sluznice, so v medsebojnem intenzivnem stiku in medsebojno komunicirajo prek imunskih snovi, ki delujejo kot kurirska služba. Na tej ravni potekajo kompleksni procesi specifične in nespecifične imunske obrambe.

 

Hkrati obstaja tesna povezava s krvnim in z limfnim sistemom. Imunski sistem, ki je povezan s črevesom, se prek teh sistemov povezuje z vsemi drugimi sluznicami, na primer nosnimi, ustnimi ali bronhialnimi, ki jih oskrbuje z ustreznimi protitelesi.

 

Ustna toleranca – prepoznavanje prijateljev in sovražnikov

 

Naloga imunskega sistema, povezana s črevesom, je, da se brani pred povzročitelji bolezni, vendar je hkrati toleranten na veliko celic v svojem telesu, sestavine hrane ali na koristne mikroorganizme v našem črevesju.

 

Še posebej pomembno vlogo v tem prevzemajo naše črevesne bakterije. Služijo kot partnerji pri usposabljanju našega imunskega sistema v črevesju, pri čemer poskrbijo, da bomo pravilno reagirali na tuje snovi.

 

 

Vidi:
https://nutrimmun.de/de/anwendungsbereiche/darm-assoziiertes-immunsystem/
https://www.lebenskraftpur.de/alles-wichtige-ueber-deine-darmflora-das-mikrobiom/

 

Top