Naše črevo gosti približno 100 milijard bakterij, poznana pod starejšim nazivom kot črevesna flora, danes pa so v strokovnih krogih znana kot interstinalna mikrobiota. Črevesna flora je prva od treh zaščitnih slojev v črevesju in je tesno povezana z imunskim sistemom. V našem črevesju je dejansko več bakterij, kot je celic v telesu. Na ta način se človeško debelo črevo umešča na mesto z najvišjo gostoto prebivalcev na svetu.

 

Ocenjuje se, da približno 1500 različnih vrst mikroorganizmov kolonizira naše črevesje. Večino mikroorganizmov ima pozitiven učinek na zdravje. Načeloma jih umeščamo kot koristne v preventivi različnih stanj in bolezni.  

Ena tretjina naših črevesnih bakterij je pri vseh ljudeh enaka, dve tretjini so pa karakterizirane za vsakega posameznika posebej – kot mikrobni prstni odtis.  

Za pomembne predstavnike črevesne flore se smatrajo zlasti mlečne kisline, kot so laktobacili, bifido-bakterije in enterokoki.

 

 

 

 

Kaj pomeni za naše zdravje črevesna mikrobiota?


Kot so pomembni elementi zaščitnih slojev črevesja, črevesne bakterije doprinesejo veliko dobrih karakteristik:

 

Funkcija naše mikrobiote


Črevesne bakterije so nevidne, ampak so kljub temu pomembne za naše zdravje in naše splošno dobro počutje. Kaj nudijo naše črevesne bakterije na dnevni ravni?

Mikrobska bariera je kvalitetna podpora imunskemu sistemu.

 
Tako kot gosti travnik, naravne bakterije ustvarjajo zaščitno pregrado in sodelujejo pri obrambi neželenih patogenov in škodljivih snovi. S sproščanjem kislih produktov, ki so nastali s spremembo snovi (npr. Mlečne kisline), je mogoče stabilizirati pH črevesja. Regulacija pH preprečuje tujo kolonizacijo bacilov, ki je bistvena za vzdrževanje uravnotežene črevesne flore. 

Naša črevesna flora služi kot partner za usposabljanje imunskih celic v črevesju in zagotavlja učinkovito imunsko usposabljanje, da se nauči, kako reagirati na primeren način na ‘’prijatelja in sovražnika’’.

 

Pomoč pri prebavi 

Črevesne bakterije pomagajo prebaviti našo hrano in zagotavljajo dobro resorpcijo hranil, sodelujejo pri uravnavanju presnove in zato predstavljajo pomemben dejavnik pri težavah s telesno težo.


Oskrba sluznice črevesja


Nekatere bakterije črevesne mikroflore sproščajo kratkocelične maščobne kisline, ki so zelo pomembne za oskrbo črevesne sluznice. Kot posebno gorivo za celice sluznice se smatra butirat. Butir, za razliko od drugih maščobnih kislin, blagodejno vpliva na črevesno integriteto in proizvodnjo mucina. Mucin je bakterijski produkt, ki deluje stabilno na črevesno arhitekturo. Kratke verižne maščobne kisline pozitivno vplivajo na gibljivost črevesja.


Proizvod hormonov in vitaminov


Naša mikrobiota modulira izločanje hormonov (na primer serotonina) in proizvodnjo esencialnih mikronutrientov (vitamin B in K).


Mentalno ravnotežje


Nove ugotovitve kažejo, da naše črevesne bakterije na različnih komunikacijskih poteh osi, ki povezujejo črevo in možgane, vplivajo na nevrokemijo naših možganov. To pomeni, da lahko mikrobiota pomembno prispeva k boljšemu duševnemu zdravju, kar pa ni pomembno le za bolnike, ki trpijo za črevesno občutljivostjo, temveč tudi za ljudi, ki so izpostavljeni povečani stopnji stresa.


Prijateljstvo je potrebno negovati…


Aktualne raziskave so pokazale, da so številne različne bolezni povezane z manjšo raznovrstnostjo in neravnovesjem naših mikrobiotikov. Zato je za naše zdravje zelo pomembno, da ohranimo različne črevesne bakterije.

 

 

 

Top